2009. február 19., csütörtök

Hi, we are NIRVANA, a band from Aberdeen, near Seattle...

Holnap Kurt Cobain születésnapja. Need I say more?


A 90-es évek elején a nirvana megkerülhetetlen jelenség volt a zeneiparban. az amerikai poszt-punk korszak egyértelműen legelsöprőbb (és alighanem legrövidebb) időszaka volt a 80-as évek végen megjelenő és 90-es évek közepéig tartó grunge-éra, amiért gyakorlatilag kizárólag seattle városa a felelős (nirvana, alice in chains, soundgarden, folytassam...?). akkor a grunge volt a popzene. ma...? egy rakás szar. nagyjából 10 évvel ezelőtt még volt a popzenében is kemény vonal (linkin park, manson, metallica st anger albuma, tele volt ezekkel a rádió, tv, stb), aztán 2003 táján még volt egy gyorsan kifújó próbálkozása a punkrocknak (greenday, sum41), aztán eltűnt ez is. mára maradt az elekrotnikus szarabbik fajtája, az rnb-nek csúfolt, a rythm and blueshoz messziről sem hasonlító lágy fos, és a teljesen ronccsá tett, szőrös, fehér ruhákról szóló klipekkel operáló "hiphop" (beastie boys, anyone? na az például hiphop).

a nirvana nem feltétlenül "akart" korszakalkotó zenekar lenni, bár kurt leírta a naplójában, leveleiben (special thanx to málna), hogy újat akarnak hozni, ugyanakkor szépen leírta ő is a bandát ért hatásokat és folyamatokat. mégis újat hoztak, igen rövid, és kevés lemezzel "megrakott" pályafutásuk alatt az övék volt a világ. más kérdés, hogy egy idő után nem kértek belőle. ma a nirvanáról a zenén kívül leginkább courtney love egyre nevetségesebb hisztijei jutnak eszünkbe a kurt öröksége és szerzői joga feletti vitákban. ugyanakkor: a zene ma is ugyanúgy hat mindenkire, ugyanolyan erős reakciót vált ki az emberekből, ugyanúgy ott van mindenhol a helyes ki logojuk, és sok banda játsza ma is a számaikat, a smells like teen spiritet pedig mindenki ismeri (de mér pont azt, mikor tonnányi jobb számuk van). grunge-reneszánsz már aligha lesz (bár voltak próbálkozások: puddle of mudd, korai nickelback számok), de a nirvana megmarad a világ (mondjuk) 5 legjobb és legmeghatározóbb együttese közt (és igen, ez zenei szakírók véleménye is, nem csak az enyém).

a dalszövegek mögé belátni nem egyszerű, az ihletek forrását megtalálni nehéz, sőt a kapcsolatot a szám címe és szövege közt végképp nehéz (mexican seafoodban például lehetetlen, legalábbis remélem, vagy sosem eszem többet mexikói kaját), mindazonáltal: a zene b@sz mint atom. nem hinném, hogy találkoztam két emberrel akiknek ugyanazt jelentette egy-egy nirvana dal

mai közhelygyűjteményem elolvasát köszöntem, befejezésnek pár kiváló zene:

Silver

Rape Me
Heart-Shaped Box
Lithium
Molly's Lips
Dive (ha ennek a refrénjét meghallgatod és nem akarsz koncertre menni, bajod van)

4 megjegyzés:

Margocska írta...

Az én egyik kedvencem ez a kissé illuminált állapotban eldalolt Season in the Sun.....betekintést enged Kurt játékos személyiségébe:)
:*
Kismacs

http://www.youtube.com/watch?v=kO4BF67pvsc&feature=channel_page

bloodsugabaybe írta...

Happy Birthday Kurt, good to have you:)

Nekem meghatározó Nirvana-dal volt a Plateau... kicsit fejjel lefelé van minden, vicces-szomorú, nevetős-öngyilkos.
Áhh nem is tudom.

http://www.youtube.com/watch?v=G7RbCyxU_Uc

Szkladányi Juca írta...

Akkor se... :(
Mert olyankor mindig sötétebb az ég és bajosabb a baj... Ehhh...
De azért köszi, most legalább már tudom, hogy miko,r kik és mit.

penny lane írta...

hát örökké rape me. dehát szerintem ezt tudod:D.ja amúgy nincsmit.